Zaharide Introducere
19.10.2015 12:53
Definitie:
Zaharidele sunt compusi organici naturali de origine vegetala cu rol de rezerva de hrana,dar si de sustinere mecanica a plantelor.Zaharidele se mai numesc si hidrati de carbon deoarece au formula generala CmH2nOn in care raportul atomilor H:O=2:1 ca si in molecula de apa sau glucide datorita gustului dulce pe care multe zaharide il au: glucoza, fructoza, zaharoza,etc.
Zaharidele se impart in: - monohaharide;
- oligozaharide(ex. dizaharide);
- polizaharide.

Monozaharide.Proprietati.
Monozaharidele sunt compusi organici care contin o grupare carbonil ( aldehida sau cetona), sau una sau mai multe grupari hidroxil (-OH) secundare si una sau doua grupari -OH primare.
In natura exista un numar foarte mare de monozaharide.Cea mai importanta este hexona cunoscuta sub numele de glucoza.
Formula moleculara a gluozei:C6H12O6
Glucoza se gaseste in stare libera sau combinata, in fructe sau legume dulci, in flori, miere de albine;Obtinerea industriala a glucozei se face prin hidroliza acida a amidonului obtinut din cartofi, cereale,etc.
Proprietati
Glucoza este o substanta solida, cristalina, de culoare alba, este usor solubila in apa, datorita unui numar mare de grupari OH in cadrul moleculei, care duc la formarea legaturilor de hidrogen.
Are putere de indulcire dubla fata de cea a zaharului.
Se descompune inainte de a se topi.
Importanta:
Glucoza joaca un rol important in regnul animal. Ea se gaseste in sange in concentratie constanta de 0,1%.
Utilizarile glucozei:
-Fabricarea dulciurilor;
-Obtinerea alcoolului etilic.
Dizaharide. Proprietati.
Zaharoza sau zaharul obisnuit face parte din aceasta categorie. Se gaseste in fructele si legumele dulci.
Formula moleculara a zaharozei:C12H12O11
.png)