Zaharide Introducere

         

Definitie:

 

 

    Zaharidele sunt compusi organici naturali de origine vegetala cu rol de rezerva de hrana,dar si de sustinere mecanica a plantelor.Zaharidele se mai numesc si hidrati de carbon deoarece au formula generala CmH2nOn in care raportul atomilor H:O=2:1 ca si in molecula de apa sau glucide datorita gustului dulce pe care multe zaharide il au: glucoza, fructoza, zaharoza,etc.

 

         Zaharidele se impart in: - monohaharide;

 

                            - oligozaharide(ex. dizaharide);

 

                           - polizaharide.

 


 

 

Monozaharide.Proprietati.

 

 

         Monozaharidele sunt compusi organici care contin o grupare carbonil ( aldehida sau cetona), sau una sau mai multe grupari hidroxil (-OH) secundare si  una sau doua grupari -OH primare.

 

           In natura exista un numar foarte mare de monozaharide.Cea mai importanta este hexona  cunoscuta sub numele de glucoza.

 

Formula moleculara a gluozei:C6H12O6

 

 

Glucoza se gaseste in stare libera sau combinata, in fructe sau legume dulci, in flori, miere de albine;Obtinerea industriala a glucozei se face prin hidroliza acida a amidonului obtinut din cartofi, cereale,etc.

 

   Proprietati

 

 Glucoza este o substanta solida, cristalina, de culoare alba, este usor solubila in apa, datorita unui numar mare de grupari OH  in cadrul moleculei, care duc la formarea legaturilor de hidrogen.

 Are putere de indulcire dubla fata de cea a zaharului.

 Se descompune inainte de a se topi. 

 

 

Importanta:

 

Glucoza joaca un rol important in regnul animal. Ea se gaseste in sange in concentratie constanta de 0,1%.

Utilizarile glucozei:

 

-Fabricarea dulciurilor;

-Obtinerea alcoolului etilic.

 

 
 
 

Dizaharide. Proprietati.

Zaharoza sau zaharul obisnuit face parte din aceasta categorie. Se gaseste in fructele si legumele dulci.

 

Formula moleculara a zaharozei:C12H12O11

 

 

Obtinere:

 

La noi in tara zaharoza se obtine din sfecla de zahar prin procesul de difuzie in apa calda. Se obtine zahar brut care apoi este rafinat cu carbune activ.

 

Zaharul mai este obtinut si din trestia de zahar.

 

 
 

Proprietati:

 

Zaharoza este o substanta solida cristalizata ,incolora cu gust dulce, solubila in apa, dar greu solubila in alcool;

Se topeste la 1850;

Prin incalzire zaharoza se transforma intr-un lichid galben-brun crae se solidifica dupa racire→ caramelul, iar daca se sontinua incalzirea acesta se carbonizeaza.

Importanta zaharozei:

 

-In industria alimentara.

 

 
 
 
 
 

Polizaharide. Importanta.

 

 

Din aceasta categorie fac parte amidonul si celuloza.

 

AMIDONUL

 

Amidonul este o polizaharida naturala, ce indeplineste rol de rezerva de energie a plantelor. Se sintetizeaza in procesul de fotosinteza si se depoziteaza in radacinile, tulpina, frunzele, florile sau semintele plantei.

Prin hidroliza amidonului se obtine glucoza.

Amidonul se afla in procente foarte mari in cereale.  

 

        

 

Proprietati:

 

Amidonul se prezinta sub forma de granule albe, cu forme si dimensiuni caracteristice plantei din care a fost extras.

Amidonul se recunoaste folosind o solutie de iod in iodura de potasiu.

Utilizarile amidonului:

 

Industria alimentara;

Obtinerea alcoolului etilic;

In industria farmaceutica ( excipient);

In industria textila ( apretarea tesaturilor).

 

 

CELULOZA

 

Celuloza este cea mai răspândită polizaharidă din natură. Se găseşte in special in pereţii tulpinelor plantelor si are rol de susţiner emecanică a acestora.

Celuloza apropae pura se gaseste in bumbac( peste 90%), dar si in alte plante industriale.

Proprietati:

 

Celuloza este o substanta solida, amorfa, alb galbuie, inodora si insipida.

Nu are punct de topire fix, iar la incalzire se carbonizeaza.

Celuloza este insolubila in orice tip de solvent.

Importanata:

 

 

 

Fabricarea hartiei.